Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? [2024 Rehber]

İşimiz ne olursa olsun her birimiz sosyal medyadan bir ölçekte sorumlu biri olarak yoğun bir hayat yaşıyoruz. Etkili stratejiler oluşturmak ve birden fazla sosyal medya hesabını denetlemek iş planınızın bir parçasıyken pazarlamanın büyümesi için yeni fırsatlar bulmanız ve performansınızı raporlamanız gerekmektedir. Sosyal medya yönetimi, bu anlamda oldukça zorludur ve içinden çıkamayacağınız bir hâl alabilir. Böyle zamanlarda sosyal medya danışmanlığı alabilir, sürecinizi profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz.

İşler zaman zaman çıkmazsa girebilir ve bunaltıcı bir hâl alabilir. Bu nedenle, gelin birlikte sosyal medyanın nasıl daha verimli yönetileceğini açıklayan bu kılavuzu inceleyelim! 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya hesap yönetimi; sosyal medya kullanıcılarını analiz etme ve onlara uygun bir strateji geliştirme, sosyal medya profilleri için içerik oluşturma, çevrimiçi konuşmaları izleme, influencer iş birlikleri kurma, topluluk hizmeti sağlama ve sosyal medyayı izleme, ölçme ve raporlama sürecidir. Burada önemli olan noktalar medya performansı ve yatırım getirisidir diyebiliriz.

Önceleri şirketler tarafından marjinalleştirilen ve önemi anlaşılmayan bu görevler, artık şirketlerin pazarlama stratejilerinin odak merkezinde yer alıyor. Çünkü sosyal medya, sosyal kanallarınızı düzenli ve verimli bir şekilde yönetmeniz şartıyla markanıza harika fırsatlar sunar. 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal Medya Yönetiminin Önemi Nedir?

Günümüzde artık pazarlama ve satış stratejileri dijitale evrildi ve ulaşmak istediğiniz kitlenin büyük bir çoğunluğu aktif olarak internet kullanıcısı. Bu nedenle; web sitelerin, işletmelerin ve bireysel hesapların sosyal medyayı nasıl kullanacağı, hangi yol ve yöntemi izlemeleri gerektiği ve paylaşım planı gibi pek çok konu, profesyonelce ele alınmaya başlandı. Sosyal medyanın gücünü ve önemini yadsıyamayacağımız gibi işletmelere sunduğu kârları ve fırsatları da göz ardı edemeyiz.

İyi yönetilen bir sosyal medya; iş birliklerine kapı aralayabilir, marka bilinirliğine katkıda bulunabilir, markanın vizyonunun anlaşılmasına yardımcı olabilir ve geniş kitlelerin markadan haberdar olmasını sağlayabilir. Tüm bunlar da bir markanın iş süreçleri için vazgeçilmez ayrıntılara işaret eder. 

Çünkü sosyal ağların iş potansiyeli çok büyüktür. Markalar, marka bilinirliğini artırmaktan mağaza ziyaretlerini artırmaya kadar pazarlama hunisinde hedeflerini başarılı bir şekilde yönlendirmek için sosyal medya platformlarından yararlanabilir.

Ancak bunu başarabilmek için verimli sosyal medya ekiplerine ihtiyaçları vardır.

Sosyal medya pazarlaması yoluyla ne kadar çok hedef elde etmek isterseniz, bu kanala o kadar fazla insan ayırmanız gerekecektir.

Sosyal Medya Nasıl Yönetilir?

Sosyal medya yönetimi genellikle birlikte çalışılan markanın kimliğine göre şekillenmektedir. Günümüzde hala Facebook, internet kullanıcılarının birçoğuna sahip bir platform olarak yerini koruyor. Ancak Instagram ve TİkTok gibi yükselişe geçip şu an bir hayli popüler olan sosyal medya kanallarının da kullanıcılar üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Bu anlamda, sosyal medya hesap yönetimi yapacağınız markanın ya da kişinin sektörüne, medya diline, nişine, davranışlarına ve sosyal medya ruhuna göre bir strateji oluşturmalı, aktif olacağınız platformları buna göre belirlemelisiniz. 

Sosyal medyanın yönetiminde hassas konu başlıkları şöyledir:

  • Hedef kitlenizi saptamak,
  • Hedef kitlenin dikkatini çekecek paylaşımlarda bulunmak,
  • Rakip analizi yapmak,
  • Etkili reklam, ürün ve hizmetlere odaklanmak.
Sosyal Medya Nasıl Yönetilir?

Sosyal Medya Nasıl Yönetilir?

Sosyal Medya Yönetiminde Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Sosyal medya yönetim sürecinde bir hedef kitle belirlemek, yapmanız gereken şeylerin başında gelmektedir. İster bir e-ticaret firması olun, ister bir pastaneniz olsun ya da inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor olun; doğru hedef kitleye doğru sosyal kanallar üzerinden doğru zamanda ulaşamadığınız takdirde dijital varlığınızın onu alelade gören insanlar için pek de bir anlamı olmayacaktır. 

Hedef kitlenizi saptayıp analiz ederek ne tür içeriklere ağırlık vermeniz gerektiğini, hangi gün ve saatlerde paylaşım yaparsanız daha etkili olacağını, hangi yaş grubunun ve cinsiyetin markanızla daha çok ilgilendiğini ve daha pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Hedef kitlenizi saptayıp sosyal medya stratejinizi bu doğrultuda planladıktan sonra kitlenize özel hissettirmek için çeşitli hediyeler gönderebilir, onlara kupon ve indirim tanımlayabilirsiniz. 

Sosyal Medya Yönetiminde İçerik Yönetimi

İçerik yönetimi, bir sosyal medya stratejisinin olmazsa olmazlarındandır. İyi kurgulanmış, düzgün ifade edilmiş ve etkileyici materyallerle desteklenen özgün, akıcı ve anlaşılır sosyal medya içerikleri; hedef kitlenize daha çabuk ulaşmanıza yardımcı olacak ve markanızın hızla büyümesini sağlayacaktır. 

Sosyal Medya Yönetiminde Reklam Yönetimi

Sosyal medya içeriklerinizin reklamının yapılması da sosyal medya hesap yönetim sürecine dahildir. Çevrimiçi reklamlar her geçen gün daha sık kullanılıyor ve karşımıza çıkıyor, etkilerinin arttığını ve kullanıcıların bu reklamlardan etkilendiğini görebiliyoruz. Bu anlamda arama motoru reklamlarının yanı sıra içeriklerinizin reklamını da yapabilir ve markanızla ilgilenmesi muhtemel olan kitlelere ulaşabilirsiniz. 

Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Farklı sosyal medya kanallarının farklı yönetim süreçleri vardır. Twitter, Instagram, Facebook ve LinkedIn gibi sosyal ağların ara yüzleri basit ve kullanıcı dostu olsa da en ufak bir yanlış hareket marka itibarına zarar getirebileceği gibi küçük adımlar da beklenmeyen olumlu sonuçlar yaratabilmektedir. 

Sosyal medya içerik yönetiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:

  • Analiz sonuçlarının doğru ve eksiksiz değerlendirilmesi, doğru etkileşimin sağlanması ve doğru aksiyonların alınması.
  • Marka imajı ve itibarını korumak için profesyonel destek alarak bütçenizi korumak ve markanızın büyümesine şahit olmak.
  • Müşterilerin aldıkları hizmetlerin sürdürülebilir olması, müşterilerin ürün ve hizmetlerden memnun kalarak sadık müşterilere dönüşmeleri,
  • Hedef kitlenin aktif olduğu saatlerin saptanarak içerik planının o saate göre yapılması.

Sosyal Medya Yönetiminde Olmazsa Olmazlar

Sosyal medyanın yönetiminde olmazsa olmaz dediğimiz bazı noktalar şöyledir:

  • Özgün içerik: Özgün içerikler, sosyal medya stratejilerinin can damarlarından biridir. Markanızı, sizinle aynı konulara eğilen markalardan farklı kılacak şeylerden biri de kendine özgü olan üslubunuz, medya diliniz ve özgünlüğünüzdür. İçeriklerinizin benzersiz olması kurumsal kalitenizi ortaya koyar.
  • Doğru strateji: Sosyal medya yönetirken planlı ve istikrarlı olmalısınız. Rakip ve hedef kitle analizi yapmak gibi ana konuları atlamamalısınız.
  • Zaman yönetimi: Zaman yönetiminizi etkili bir şekilde kurmalısınız. Sosyal medya hesap yönetiminde aktif olmak kadar hızlı olmak da önemlidir! Ancak hızlı sonuçlar almak için acele ile yanlış eylemlerde bulunmamanız gerekmektedir. Organik kitlenizin aktif olduğu zamanları belirleyerek buna göre bir paylaşım planı oluşturabilir, gerektiği zamanlarda planlama yaparak içeriklerinizi zamanlayabilirsiniz.

Doğru Sosyal Medya Yönetim Araçlarını Kullanın

Gelişmiş sosyal medya araçları; sosyal medya pazarlama stratejinizi etkili bir şekilde oluşturmak, yürütmek ve ölçmek için gereklidir.

İlk olarak, dönüşüm hunisini başından ortasına kadar olan kitleyi analiz etmek önemlidir. Bunun nedeni ise bazen bilinmeyen bir kitle olarak adlandırılan bu aşamalardaki kişilerin aslında potansiyel müşterileriniz olmasıdır. Bu kullanıcıları ne kadar iyi tanırsanız onlara özelleştirilmiş pazarlama kampanyaları ile teklifler sunabilir ve değerli işlem gerçekleştirmeye teşvik edebilirsiniz. 

Bu noktada işinize yarayacak olan araçlar şöyledir: 

  • Facebook izleyici bilgileri: Demografi, sayfa beğenileri, konumlar, etkinlik…
  • Instagram bilgileri: Takipçilerinizin en aktif olduğu en iyi yerler, saatler ve günler…
  • Twitter analitiği: Demografi, yaşam tarzı, tüketici davranışı, mobil/dijital ayak izi…
  • LinkedIn analitiği: Demografi, iş fonksiyonu, kıdem, endüstri, şirket büyüklüğü, istihdam durumu…
  • Kitle analizi: Bunlar, Facebook hedef kitlenizi demografik bilgilerine, ilgi alanlarına ve davranışlarına göre gruplara ayrılmış olarak görmenizi sağlar. Sonuç olarak, manuel kitle araştırmasına harcamanız gereken zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Diğer yandan, dönüşüm hunisinin altındaki araçlara da odaklanmanız gerekmektedir. Sosyal medyanın yönetiminde müşteri deneyimi her zaman önemli olduğu için, müşteri ilişkileri yönetim araçlarını yani CRM araçlarını kullanmalısınız. CRM; demografileri, müşteri yolculuklarındaki temas noktaları ve sonunda onları satın almaya iten içerik dahil olmak üzere ürünlerinizi satın alan kişileri ve özelliklerini daha iyi anlamanızı sağlar.

İçerik yönetiminden yukarıda bahsetmiştik. Benzer şekilde, içeriklerin planlanması ve yönetilmesi için de birçok araç kullanabilirsiniz:

  • Unsplash, Pexels, Pixabay gibi araçları, ücretsiz yüksek kaliteli stok görseller için kullanabilirsiniz. Telif hakları ile ilgili bir sorunla karşılaşmamak için internette rastgele sayfalardan görsel kullanmamanızı öneririz.
  • Canva, Makeagif, AwesomeScreenshot gibi araçları kullanarak gönderileriniz için harika görseller tasarlayabilirsiniz.
  • Biteable, Lumen5 ve Shakr gibi araçlar ile takipçilerinizin paylaşmak isteyeceği eğlenceli sosyal videolar oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyanızın yönetimini kolaylaştırmak ve iş süreçlerini basitleştirmek için:

  • Google Takvim: Gönderilerinizi kolayca yerleştirmek için Google’ın takvimini kullanabilir,
  • Google E-Tablo: İhtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kendi editoryal takviminizi oluşturmak için kullanabilirsiniz. 

Markanız hakkında internette yazılanlardan haberdar olmak, çevrimiçi sohbetleri takip etmek ve kullanıcıların kampanyalarınız hakkındaki gerçek düşüncelerini öğrenmek için ise Google Alerts kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya Müşteri Hizmetleri Nasıl Yönetilir?

Sosyal medyada mükemmel müşteri hizmeti sunmak, sadık, ilgili bir kitle edinmenin ve o kitleyi elde tutmanın anahtarıdır. Ayrıca sadık müşterilerin, bir şirketin geliri üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Statista istatistiklerine göre dünya nüfusunun %59’u aktif sosyal medya kullanıcısı. Bu nedenle, her işletmenin müşterileriyle etkileşim kurmak için bir sosyal medya stratejisi uygulaması şarttır. Bu nedenle sosyal medyada müşteri hizmetleri çok önemlidir. Şimdi ekibinizin sosyal medyada nasıl kaliteli bir müşteri hizmeti sunabileceğine bakalım:

  • Zamanınızı ve kaynaklarınızı bu kanalları yönetmeye odaklayabilmeniz için müşterilerinizin size en sık ulaştığı platformları listeleyin.
  • Sosyal medya müşteri hizmetleri ekibinize roller ve sorumluluklar atayın. Her platform veya konu için atanmış bir kişiniz olabilir, örneğin teknik ürünle ilgili sorular ve şikayetler için ayrı bir kişi görevlendirmek, iş süreçlerinin yönetimini kolaylaştırabilir. Ancak diğer yandan müşteri hizmetleri etkinliklerine bakan bir kişinin olması da iyi bir fikirdir. Bu, yanıtların uygun olduğundan emin olan ve giden mesajları onaylayan tek bir kişi anlamına gelir.
  • Müşteri hizmetleri yönergeleri oluşturun. Bunu yapmak, yanıtlarınızı tutarlı ve markanızın ses tonuyla uyumlu tutmanızı sağlayacaktır. Dostça mı yoksa profesyonel mi görünmelisiniz? Soruları yorum bölümünde mi yanıtlamalısınız yoksa doğrudan mesajla mı takip etmelisiniz? Doğrudan işinizle ilgili olmasalar bile müşterilerinizle proaktif olarak konuşmalar yapmalı mısınız? 
  • Markadan bahsetmeleri, yorumları ve soruları dinleyerek sosyal kanalları izleyin. Zamanında yardım sağlamak için her gün maksimum sayıda müşteriye yanıt verin, hala alakalıyken sohbetlere katılın ve engelleri gelişmeden önce tespit edin. 
  • Performansınız hakkında rapor verin. Tıpkı diğer sosyal medya pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi, müşteri hizmetleri de sıklıkla gözden geçirilmesi gereken bir şeydir. Aldığınız sorgu türleri veya ortalama yanıt süresi açısından müşteri hizmetleri performansınızı raporlamak, boşlukları belirlemenize ve eksiklikleri gidermenize olanak tanır.
Sosyal Medya Müşteri Hizmetleri Nasıl Yönetilir?

Sosyal Medya Müşteri Hizmetleri Nasıl Yönetilir?

Sosyal Medyada Takip ve Raporlama Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetiminde herhangi bir başarılı sosyal medya stratejisi, veriye dayalı kararlar üzerine kuruludur. Sosyal medya pazarlamacılığına giderek daha fazla para aktıkça, bu harcamanın verimliliğini ve ürettiği geliri anlamak çok önemlidir.

Tam da noktada izleme ve raporlama devreye giriyor. Bu iki aktivite, sosyal medyanın arkasına koyduğunuz bütçenin işletmenizin kârlılığına nasıl katkıda bulunduğu konusunda size fikir verir. Ek olarak, eğer bir şeyler yanlış gidiyorsa stratejinizi yeniden düzenlemenize olanak sağlar. 

Doğru izleme ve raporlama, temelde doğru odaklanma ile ilgilidir. Eyleme geçirilebilir sonuçlar çıkarabilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz verilerin tam kapsamını bilmek, performansınızı daha etkili bir şekilde ölçmenize olanak tanır. Sosyal medyanın farklı alanlarını ölçerken dikkat etmeniz gereken metrikler şunlardır:

  • Kitle analizi: Kitle boyutu, demografi, ilgi alanları, davranışlar, personalar…
  • İçerik performansı: Erişim, etkileşime genel bakış, etkileşim türlerinin dökümü, en iyi performans gösteren gönderiler, TO, yönlendirme trafiği…
  • Sosyal medya dinleme: Markadan bahsetme hacmi ve sıklığı, duyarlılık, markanızdan bahseden influencerlar…
  • Influencer marketing: Kitlenizle, demografik özellikleriyle, ilgi alanlarıyla, kitle boyutuyla, etkileşimleriyle, gönderi sayısıyla ve kullandıkları hashtaglerle eşleşen etkileyicilere genel bakışta influencer’ın kampanya performansını izlemek, erişimleri takip etmek, etkileşime genel genel bakış, TO ve yönlendirme sayısı…
  • Reklam metrikleri
  • Sosyal medya müşteri hizmetleri: Müşteri mesajlarının, soruların ve şikayetlerin hacmi, duyarlılık, ortalama yanıt süresi…

Diğer yandan; sosyal izlemenize, raporlamalara ve takiplerinize derinlik katmak için kendinizi rakiplerle karşılaştırmalısınız. Markanızı, rakiplerinizin takipçi büyümesi, katılımı veya sosyal medya yatırımlarının verimliliği gibi metrikleri ile karşılaştırın. Neleri doğru neleri yanlış yapıyorsunuz? Bu şekilde, nerede durduğunuza dair eksiksiz bir resim elde edecek ve gerektiğinde stratejinizi değiştirebileceksiniz.

Genel olarak, ekibinizle her ay ve üst yönetimle her üç ayda bir raporlama toplantıları yapmalısınız. Ancak hedeflerinizi yakından takip etmek için, otomatik raporların gelen kutunuza haftalık olarak teslim edileceğinden emin olun.

Peki kapsamlı bir sosyal medya raporu nasıl oluşturulur? İlk olarak sosyal medya raporunuzun değişkenlerini tanımlayın. Bir rapor oluşturmaya başlamadan önce üç önemli soruyu yanıtlamanız gerekir:

  • Raporunuz kimin için?
  • Sosyal medya raporunuzun zaman çerçevesi nedir?
  • Sosyal medya raporunuzun metodolojisi nedir?

İkinci olarak, sosyal medya raporunuz için doğru metrikleri seçin. Anlatmak istediğiniz hikayeyi ve sosyal medya etkinliklerinizin etkisini en iyi yansıtan ölçütleri düşünün.

Üçüncü adımda sonuçlarınızı rakiplerle karşılaştırın. Bu adım, raporunuza daha geniş bir bağlam ekler.

Son olarak sonuçlarınızı ülke, bölge ve sektörle kıyaslayın. Bu şekilde, herhangi bir performans değişikliğinin yalnızca sizi etkileyip etkilemediğini görür ve o durumun algoritma değişiklikleri gibi daha geniş bir olayın sonucu olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Takip ve Raporlama Nasıl Yapılır?

Sosyal Medyada Takip ve Raporlama Nasıl Yapılır?

Profesyonel Sosyal Medya Yönetiminin Avantajları Nelerdir?

Profesyonel sosyal medya yönetimi büyük küçük fark etmeksizin tüm işletmeler için birçok fayda sunmaktadır. Sosyal medya yönetimi ile yeni müşteriler kazanabilir, hedef kitlenizi genişletebilir, satış hacminizi artırabilir ve sadık bir kitle oluşturabilirsiniz. Çünkü doğru ve etkili bir sosyal medya hesap yönetimi, müşteriler için güven kaynağıdır.

Büyük bir takipçi kitlesine sahip olan ve takipçileri ile interaktif ilişkiler geliştiren sosyal medya hesapları, genellikle dışarıdan bakıldığında daha güvenilir bir marka imajı çizer. Sosyal medya pazarlama süreci, böylelikle bir güven inşa eder. Müşteriler, hesapların aktifliğine ve samimiyetine bakarak marka hakkında olumlu düşünceler geliştirir. 

Sosyal Medya Yönetiminde Profesyonel Danışmanlık Nedir?

Sosyal medya pazarlama sürecinde profesyonel danışmanlık almanız gerekmektedir. İşletme sahibi olarak hem sektörün getirilerini uygulayıp hem web sitenizle ilgilenip hem online pazar yerlerinde varlık sürdürüp hem de uçsuz bucaksız bir deniz olan sosyal medya yönetimini aynı anda sürdürmeniz imkansızdır. Ek olarak, sosyal medya yönetimi profesyonellik, araştırma, takip ve sıkı bir analiz gerektiren bir süreçtir. Bu anlamda profesyonel danışmanlar, markaların satış ve tanıtım süreçlerini tek tek takip eder, içerik yönetimini düzenler, tüm bunları bir planlama dahilinde gerçekleştirir. 

Sosyal Medya Yönetimi Ücretleri

Şirket hesabı yönetmek ile kişisel bir hesap yönetmek tamamen farklı şeylerdir. Bireyler, kişisel bir hesap yönetebiliyorsam bir şirket hesabı da yönetebilirim şeklinde bir düşünceye bürünmemelidir. Bu anlamda sosyal medya yönetimi, farklı ihtiyaçlar ve sorumluluklar gerektirir. Aklımıza gelen her şeyi markaların sosyal medya hesaplarından yazamayız. 

Markaların sosyal medya hesaplarını iyi kurgulanmış bir şekilde yönetebilmek için takipçi ve hedef kitlenizi iyi bilmeli, medya dilinizi buna göre kurgulamalı ve takipçilerinizle onların markanızdan beklediği şekilde iletişim kurmalısınız. Onlara, onları anladığınızı hissettirmelisiniz. Bu bağlamda sosyal medya yönetimi ücretleri de markanızın beklediklerine, hangi platformlarda hangi paylaşımların yapılmasını istediğinize, çalışma günlerinize ve genel olarak hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir. 

Doğru Sosyal Medya Ajansı Nasıl Seçilir?

Sosyal medya yönetiminizde yer vereceğiniz ajansın daha önceki çalışmalarına ve müşteri yorumlarına ulaşmalısınız. Örneğin, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya kanallarında içerik yönetimi yapan ajanslar, sosyal medya pazarlama sürecini genelde daha kreatif içerikler ile sürdürecektir. Bu ajansların çalışmalarına kısa videolar, Reelslar gibi daha çok görsel ve video ağırlıklı elementler eşlik edecektir. 

Diğer yandan Twitter, LinkedIn gibi daha çok metin üzerine yoğunlaşılan sosyal medya kanallarında içerik paylaşımları, genellikle metin üzerinden ilerleyecektir. Bu anlamda, sektörünüze ve sosyal medya yönetiminden beklentinize göre doğru sosyal medya ajansına karar vermelisiniz. 

Sosyal Medya Ajansı Seçmenin Önemi

Sosyal medya yönetimi beklentilerinize ve nasıl bir medya dili tercih edeceğinize karar verdikten sonra size uygun olan ajansı aramaya başlayabilirsiniz. Birden fazla ajansla görüşerek seçeneklerinizi açık tutmalısınız. Böylelikle size en uygun olan ajansı bulabilir ve tıkır tıkır işleyen bir sosyal medya pazarlama sürecine girebilirsiniz.

Neden Sosyal Medya Yönetimi Hizmeti Alınır?

Sosyal medyanız, markanızın dijitaldeki yüzüdür. Marka kimliğinize, vizyonunuza, üretim ve hizmetlerinize, ürünlerinize ve kim olduğunuza dair her şeyin kısa bir ön izlemesine sosyal medya diyebiliriz. Bu anlamda, artık büyük küçük tüm markalar, işletmeler ve şirketler; dijitalde yerini almaya ve bu yeri sağlamlaştırmaya başladı. Çünkü artık pazarlama ve satış faaliyetleri internette dönüyor, insanlar bunu talep ediyor. Bu anlamda geç kalmadan sosyal medyada yerinizi almanız gerekiyor. 

Ancak hatırlatmak isteriz ki bu mecralarda yerinizi alırken kitlenizi iyi anlamalı ve bu sosyal medya kanallarını amaçlarına uygun kullanmalı, hatayı minimalize etmeli ve kitlenizi etkilemeyi başarmalısınız. Diğer yandan, sosyal medya yönetiminin uzun bir yol olduğunu unutmamalı ve hemen umutsuzluğa kapılmamalısınız. Sosyal medya yönetmenin önemini aşağıdakilere bakarak daha iyi anlayabiliriz:

  • Dijitaldeki varlığınız, globalleşmenize imkan sağlar
  • Marka bilinirliğine paralel olarak iş birliği şansınız artar,
  • Geniş bir kitleye ulaşma ihtimaliniz oluşur,
  • Müşterilerinizle birebir iletişim kurabilirsiniz,
  • Her yaş, cinsiyet ve demografik yapıdan birçok kişi ile etkileşimde olur ve satış hacminizi artırırsınız.

Sosyal Medya Yönetiminin Markalara Faydaları

İnternette pek çok butik, marka ve işletme bulunur; kısacası aradığınız her sektörden binlerce mağazaya ulaşabilirsiniz. Bu anlamda sosyal medya pazarlama süreciniz, kendi markanızı diğerlerinden ayırmalıdır. Her marka, kendisini güçlü ve güvenilir bir alana konumlandırmak ve kitlesine bunu göstermek istiyor. Bu anlamda markaların, hedef kitleleri tarafından tanınmasına fayda sağlayan sosyal medya yönetimi aşağıdakileri içerir: 

  • Daha fazla satış, daha fazla geri dönüş, daha memnun müşteriler
  • Pazarda rekabet edebilme, rakiplerin pazar payını daraltma ve kendine alan açma,
  • Güven oluşturma,
  • Sağlam bir marka imajı çizme.

Sosyal Medya Nasıl Yönetilmelidir?

Sosyal medya yönetimi, internette popüler olan Instagram, YouTube, TikTok, Facebook ve Twitter gibi kanalların yönetimini içermelidir. Bu platformlarda işletmeler, platformların medya dillerine ve içerik stratejilerine uygun hareket etmelidir. Çevrimiçi varlıklarını dijital ortamda güçlü bir şekilde sürdürmek isteyen firmalar, kitleleri ile daima yapıcı ilişkiler içinde olmalı, onlarla interaktif etkileşimler kurmalıdır. Elbette ki sosyal medya yönetimi, SEO çalışmaları ve reklam kampanyaları ile de el ele yürütülmelidir. 

Sosyal medya yönetiminde öncelikle, kitlenin nasıl bir sosyal varlığa sahip olduğu anlaşılmalı ve detaylıca analiz edilmelidir. Ardından, hedef kitlenin isteklerine uygun bir strateji oluşturulmalı ve sizi başarıya götürecek olan içerik yönetim sistemi planlanmalıdır. Tüm bunları ise etkileyici ve özgün metinler, göz alıcı ve kendine has görsel içerikler ile harmanlayarak düzenli bir paylaşım stratejisi ile birleştirmelisiniz. 

İyi Bir Sosyal Medya İçeriği Nasıl Hazırlanır?

İçeriklerinizi hazırlarken kitlenizin nelere etkileşim verdiğini bilmeniz gerekmektedir. Rakiplerinizin sosyal medya yönetimine bakarak hangi içeriklerin daha çok etkileşim alma eğiliminde olduğunu görebilir, kendi paylaşımlarınızı en çok etkileşim alandan en az alana doğru sıralayarak doğru içerik stratejisine karar verebilirsiniz. 

İçerik planınız tek tipte ilerlememelidir. Giflere, videolara, metinlere, tekli ve çoklu görsellere yer vererek çeşitliliği artırmalısınız. Instagram gönderilerini düşünecek olursak tek başına görsel yayınlamak yeterli olmayacaktır. Bu anlamda, Reelslar ve Storyler ile paylaşımlarınızı zenginleştirmeniz beklenmektedir. 


Enes Taşcı Hakkında

Dijital Pazarlama Uzmanı - Rayorca Dijital Pazarlama Ajansı Kurucusu. Google Ads Alışveriş, Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Mobil Uygulama ve Semrush sertifikalarına sahip.

Call Now ButtonHemen Arayın