GDN Nedir? Görüntülü Reklam Ağı Kılavuzu [2024 Detaylı Rehber]

Web sitelerin en önemli trafik kaynaklarından birisi ödemeleri reklamlardır. Bahsedilen ödemeli reklamlar ise genellikle arama ağı reklamları ve sosyal medya reklamları olarak ikiye ayrılsa da ödemeli reklamcılık, bu ikisi ile sınırlı değildir. Burada, bilmemiz gereken bir diğer önemli reklamcılık türü GDN, yani görüntülü reklam ağıdır.

Google Ads üzerinden reklam vermenizi sağlayan reklam modelleri; arama ağı reklamları ve görüntülü reklam ağı olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki reklam modeli de geniş kitleler tarafından görülür, kullanılır ve bilinir. Bu anlamda, reklamlarınız ile web sitenize trafik çekmek, satışlarınızı artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız Google Ads danışmanlığı alarak bu durumu, işletmeniz için daha kolay bir süreç haline dönüştürebilirsiniz.

O halde gelin birlikte GDN nedir öğrenelim. Keyifli okumalar!

Google Display Network (GDN) Nedir?

Google Ads GDN, Google’da bulunan web sitelerde kullanıcılara reklam göstermenize olanak sağlayan ağdır. YouTube ve Gmail gibi sosyal medya kanalları da görüntülü reklamcılık modelinin kullanıldığı kanallardır.

Görüntülü reklam ağı kullanarak 2 milyondan fazla web sitesinde milyonlarca ziyaretçiye ulaşabilirsiniz. Bu, internet kullanıcılarının %90’ına tekabül etmekte.

Görüntülü Reklam Ağı Nasıl Çalışır?

Google Ads GDN, hedef kitlenize ulaşmanız için size birçok yol sunar. Hedefleme seçenekleri ile odak noktanızı belirleyebilir; demografik veriler, web geçmişi gibi bilgileri kullanarak geniş çaplı hedeflemeler yapabilirsiniz. Böylelikle manuel hedeflemeler ile doğru kitleye ulaşabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağı Hedeflemeleri

Birlikte inceleyelim:

Anahtar Kelime Hedefleme

GDN anahtar kelime hedeflemeleri SEO’dan aşina olunan anahtar kelime hedeflemelerinden daha farklıdır. Öyle ki, bu reklam modelinde anahtar kelime eşlemeyi iki ayrı şekilde kullanabilirsiniz. Bu iki farklı hedeflemenin ilkinde kullanıcı davranışları diğerinde ise web site içerikleri hedeflenir.

Kullanıcı davranışları hedefleme: Bu seçenekte reklamlarınızı, onlarla potansiyel olarak ilgilenecek olan kullanıcılara gösterirsiniz.

İçerik hedefleme: Bu hedefleme türünde ise reklamlarınızı, yalnızca anahtar kelimeleriniz ile ilgili yerleşimlerde gösterirsiniz.

Konu Hedefleme

Konu hedeflemelerinde isimden de anlaşılacağı üzere reklamlarınızı, konuları ile alakalı internet sitelerine gösterirsiniz. Bu alaka düzeyi, reklamlarınız ile doğrudan ilgilenecek kullanıcılar ile alakalıdır. Örneğin, bir fitness salonunuz varsa reklamlarınızı aletli pilates ve yoga ile ilgilenen kişilerin hedef alındığı web sitelerinde de gösterebilirsiniz.

Yerleşim Hedefleme

Yerleşim hedeflemeleri ise reklamlarınızın gözükmesini istediğiniz alan adlarını ya da sayfaları kapsar. Ancak bu yerleşimler yalnızca internet siteleri ile sınırlı olmak zorunda değildir. Reklamlarınızı, video veya uygulama hedeflemelerinde de kullanabilirsiniz.

Yerleşim hedeflemeleri ile reklamlarınızı sadece istediğiniz alanlarda yayınlarsınız. Bu, spesifik olarak hedef kitlenin nerelerde yoğunlaştığını bilen işletmeler için oldukça faydalıdır.

Yakın İlgi Alanı Kitlelerini Hedefleme

Google, kendi algoritması gereği kullanıcıların internet davranışlarını izler ve onları kategorize etmek için internet geçmişlerine göz atar. Genellikle internette kışlık triko, kazak gibi aramalarda bulunmanızın hemen ardından kışlık bot ve kaban reklamı görmeniz; yakın ilgi alan kitlelerini konu alan hedefleme sayesinde mümkündür.

Yakın İlgi Alanı Kitlelerini Hedefleme

Yakın İlgi Alanı Kitlelerini Hedefleme

Pazardaki Kitle Hedeflemesi

Bu hedefleme türünde ise pazarda, yani hizmet verdiğiniz sektörde, daha önce sektörle alakalı sorgularda bulunmuş kullanıcılar hedeflenir.

Pazardaki Kitle Hedeflemesi

Pazardaki Kitle Hedeflemesi

Benzer Kitle Hedeflemesi

Bu hedefleme türünde, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişiler ya da datalarını daha önceden kaydettiğiniz müşterileriniz ile ilintili verileri Google’a yüklemeniz halinde mevcut hedef kitlenize benzer kitlelere erişebilirsiniz. Bu hedefleme türünün arkasında yatan mantık, mevcut kitleniz ile benzer özellikler sergileyen potansiyel kitleye ulaşmaktır.

Demografik hedefleme: Burada Google, kullanıcıların cinsiyet ve yaşlarına göre hedefleme imkanı sunar.

Coğrafi hedefleme: Burada, kullanıcıların bulunduğu konumlar hedeflenebilmektedir. Bu hedefleme türü genelde lokal varlık sürdüren küçük işletmeler için önemlidir.

Gün ve saat hedefleme: Reklamlarınızın yayınlanmasını istediğini günü ve saati seçebilirsiniz.

Cihaz hedefleme: GDN kampanyaları size, kullanıcıların kullandığı cihaz türüne göre hedefleme yapma imkanı sunar. Böylelikle masaüstü, mobil, tablet ve akıllı TV kullanıcılarına farklı reklamlar gösterebilirsiniz.

Dil hedefleme: Google, kullanıcıların daha önce görüntülediği sayfaları ve dillerini tespit ederek kişilere, buna uygun gösterimler sunar. Yani örneğin bir kullanıcı bir konu ile ilgili Türkçe dilde bir araştırma yaptığında bir GDN reklamı görürse daha sonraki İngilizce sorgularında da Türkçe bir reklam görebilir.

Tarayıcı hedefleme: Burada, kullanıcıların kullandığı tarayıcılara göre hedeflemeler yapabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağında Hedefleme Ayarları

Görüntülü Reklam Ağında Hedefleme Ayarları

Görüntülü Reklam Ağında Hedefleme Ayarları

Bu reklam modeli üzerinde çalışırken yukarıdaki hedefleme türlerinden en az 1 tane seçebilirsiniz. Diğer yandan, birçok hedeflemeyi aynı anda seçerek hedeflemelerinizi, spesifik bir duruma getirebilirsiniz.

Örneğin yalnızca anahtar kelime hedeflemesi yapabileceğiniz gibi anahtar kelime + yaş hedefleyebilir, ardından anahtar kelime + yaş + konu gibi bir hedefleme de yapabilirsiniz. Hedefleme seçenekleriniz arttıkça reklamların gösterileceği kitle o kadar daralacaktır. Bu, kötü bir şey olmak zorunda değil. Öyle ki, tam da aradığınız o spesifik kitleye ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan görüntülü reklamcılık; uzun, zorlu ve karmaşık bir süreç olabilir ve en ufak bir hedefleme hatası reklam bütçenizi boşa harcamanız ile sonuçlanabilir. Bu ve benzeri durumlardan kaçınmak için bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışmanız gerekebilir.

gdn hedefleme

gdn hedefleme

Hedefleme & Gözlem Ayarları

Hedefleme & Gözlem Ayarları

Hedefleme & Gözlem Ayarları

Reklamlarınızın hedefleme ve gözlem ayarlamalarını düzgün yapmadığınız zaman onları ne yazık ki kimse göremeyecektir. Bu nedenle reklam etkileşimlerinizin sorunsuz bir şekilde ilerletilmesi için bu ayarlamaları dikkatli yapmanız gerekmektedir.

Hedefleme: Kampanya ve reklam gruplarınızı hedeflediğiniz zaman reklamlarınızı yalnızca o hedef kitle görecektir. Kısacası, anahtar kelime ile hedeflenen bir GDN kampanyasına konu hedefleme ile bir kitle eklerseniz, reklamlarınız bu iki kümenin kesişimine gösterilir.

Gözlem: Bu seçenek hedef kitleniz ile ilgili daha çok bilgi edinmeniz ve bu bilgileri stratejilerinizde kullanmanız için oluşturulmuştur. Bu hedefleme türünde örneğin, anahtar kelime hedefli bir Google Ads GDN kampanyanız var diyelim. Aynı zamanda gözlem seçeneği ile demografik hedefleme yaptığınızı düşünelim. Böylelikle, belirlediğiniz yaş aralığına farklı teklifler verebilseniz de reklamlarınız, anahtar kelime hedeflemeyi baz alarak gösterilir.

Hedefleme ve gözlem ayarlarını görüntülü reklamcılık modelinin yanı sıra arama ağı kampanyalarınız için de kullanabilirsiniz. Arama ağı kampanyalarınıza ekleyeceğiniz yeniden pazarlama hedeflemeleri ile reklamlarınızı, daha önce web sitenize girmiş olan kullanıcılara gösterebilirsiniz. Böylelikle reklam bütçenizi koruyabilir, reklamlarınızı doğrudan alakalı kitleye gösterebilirsiniz.

Hedefleme Genişlemesi

Hedefleme Genişlemesi

Hedefleme Genişlemesi

Hedef kitle genişletme seçeneğini kullanarak Google’ın size sunmuş olduğu imkan ile kitlenizi, hedef kitlenize benzeyen ilgili kitlelerle genişletebilirsiniz. Bu seçeneği tercih ettiğiniz zaman hedef kitleniz genişleyecek ancak aynı oranda alaka düzeyi azalacaktır. Eğer hedef kitleniz hakkında yeterli bilgiye sahipseniz ve spesifik sınıflandırmaları yapabiliyorsanız bu opsiyonu tercih etmeyebilirsiniz.

Benzer şekilde yeniden pazarlama kampanyalarında hedefleme genişlemesi tercih edildiğinde reklamlarınız, siteniz ile etkileşime girmemiş kitlelere de gösterilecektir. Bu durumda reklam bütçenizi koruyamayabilir, alakasız tıklamalar alabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağında Hedefleme Hariç Tutma

Yukarıda anlattığımız GDN seçeneklerine ek olarak Google, hedeflemek istemediğiniz kitle için de birçok seçenek sunmaktadır. Böylelikle reklamlarınızı göstermek istemediğiniz internet sitelerindeki konuları belirleyebilir, konuya ilişkin anahtar kelimelerin bulunduğu alanlarda reklamlarınızın gösterilmesini engelleyebilir ve reklamlarınızı belirli bir demografik bölge için engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak için kampanyalarınızda yer alan “hariç tut” bölümüne bu kitleleri eklemeniz yeterli olacaktır.

Mobil Yerleşimleri Hariç Tutma

GDN reklamverenleri genellikle mobil uygulamalardan gelen tıklamalardan pek hoşnut değiller. Önceleri adsenseformobileapps.com’u engellemek mobil yerleşimlerin engellenmesi için yeterliydi. Ancak artık mobil uygulama yerleşimlerini engellemek için hesabınızda bulunan yerleşimler kısmından hariç tutma seçeneği ile yaklaşık olarak 124 mobil uygulama kategorisini engelleyebilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağı Reklam Formatları

İnceleyelim:

Duyarlı reklamlar

Eskiden metin şeklinde gösterebilen GDN reklamlar, otomatik olarak optimize olurlar. Bunun için sadece 1200×1200 ve 1200×628 boyutlarında görsellerinizin olması gerekir.

Banner reklamlar

GDN’lerde en çok kullanılan reklam formatı ise display network. Bunun ile banner tasarımına uygun şablon seçip tasarım yapabilirsin, 150 kb altında banner hazırlayabilirsiniz, GIFlerinizin 30 saniye ve üzeri olmamasına özen gösterir. Benzer şekilde Google, bu boyutlarda HTML reklamları da destekler.

Görüntülü Reklam Ağının Avantajları

Birlikte inceleyelim:

Yüksek Erişim İmkanı Sağlar

GDN kampanyaları arama ağı kampanyaları ile kıyaslandığında yüksek erişim sağlar. Burada amacınız “erişmek” ise farkındalık yaratmak ve marka bilinirliğini artırmak için GDN kampanyaları harika birer örnekler olabilir.

Arama Ağına Göre Daha Düşük Maliyetlidir

GDN, arama ağı reklam ağına göre daha çok düşük, CPC maliyetlerine sahip. Bu, rekabetin yüksek olduğu alanlarda sitenize trafik çekmek için iyi bir alternatiftir.

Akıllı Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası

Bu akıllı GDN kampanyalar; teklifler, kitleler, hedeflemeler gibi metrikleri otomatik olarak yönetilmenizi sağlar. Böylece Google, reklamlarınızı dönüşüm gerçekleştirme ihtimali en yüksek olan kullanıcıya gösterir. Bu reklam türünün faydalarından biri de elde edilen dönüşümler için ödeme yapmanıza olanak tanınmasıdır. Yani, reklamlarınızın gösterimi için ekstra bir maliyet oluşmayacaktır. Sizler belirlediğiniz CPA ile dönüşüm başına maliyet ödersiniz.

Görüntülü Reklam Ağının Dezavantajları

Birlikte inceleyelim:

Hedefleme Seçenekleri

Bu reklam formatı kişilere, birçok geniş hedefleme seçeneği sunar. Ancak yine de satış alma hunisinin en altında yer alan kullanıcıları hedeflemek zor ve mantıksız oluyor. Diğer reklam seçeneklerinde CTA dediğimiz call-to-action metinler oluyor ve hedefleme seçenekleri ile işinizi kolayca halledebiliyorsunuz.

Yerleşimler

Google reklam gösterimlerinizi tamamlarken onları, hedefleme seçeneklerinize uygun yerleşimlerde gösterir. Diğer yandan bu, her zaman doğru yerleşimlerde doğru reklamların gösterileceği anlamına gelmemektedir. Bazen reklamlarınız, sizinle ve markanızla tamamen alakasız internet sitelerinde görünebilir. Bunun önüne geçmek için yerleşimlerinizi sık sık optimize etmelisiniz.

Her İşletme İçin Doğru Olmaması

Görüntülü reklam ağı kampanyaları, marka bilinirliği oluşturmak ve düşük reklam maliyetleri ile kampanya oluşturmak için mantıklı olsa da her zaman her işletme için doğru reklam modeli değildir. Örneğin, acil bir durumda alakalı hedef kitleye ulaşmanız için Google Ads GDN, mantıklı bir tercih olmayacaktır. 7/24 hizmet veren bir veteriner ya da çilingir olduğunu varsayalım, herhangi bir X sitesine o an gösterilen reklam sizin ve o kişiler için hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bunun yerine, arama ağı kampanyaları ile kitlenize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

İnceleyelim:

1. Reklam verme amacınızı seçin

Yeni bir reklam formatı oluşturarak bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. İlk olarak Google, izninizi ve reklam verme amacını izleyecektir. Buradan, görüntülü reklam ağını seçiniz.

2. Reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz konumları seçin

Kampanyalarınıza isim verdikten sonra reklamınızı hangi konumda hangi müşteriye göstereceğinizi seçmelisini. Yer seçenekleri ile belirli bir bölge seçebilirsiniz.

3. Dil hedeflemenizi ayarlayın

Müşterilerin konuştuğu dili seçin.

4. Teklif Stratejinizi belirleyin

Ne için teklif vereceğinizi belirleyin. Eğer hesabınızda dönüşüm verisi yoksa ilk başta burayı manuel seçebilirsiniz.

5. Bütçenizi belirleyin

GDN reklamlarda bütçe, kampanya özelinde belirlenmektedir. Bu nedenle oluşturduğunuz kampanyada harcamak istediğiniz maksimum günlük bütçeyi belirlemeniz gerekmektedir.

6. Kampanya ek ayarlarını kontrol edin

Burada ek ayarları göreceksiniz:

Reklam rotasyonu: Bu seçenek ile eğer birden fazla aynı boyutta reklamlarını varsa reklam rotasyonu ayarlarıyla hangi reklamın hangi sıklıkta yayınlanacağını seçebilirsiniz.

Reklam zaman planlaması: Reklamlarınızın hangi gün ve saatlerde yayınlanmasını istiyorsanız onu seçin.

Cihazlar: Reklamınızın yayınlanmasını istediğiniz cihaz türünü seçin. Tüm cihazlarda gösterim almak için default ayar yapabilirsiniz.

Sıklık sınırı: Bir kullanıcıya belirli bir süre içerisinde kaç kere reklam gösterebileceğinizi seçin.

İçerik hariç tutma: Reklamınızın gösterilmesini istemeyeceğiniz web siteler ve sayfalar olabilir. Bu seçenek ile reklamlarınızın gösteriminin engelleneceği içerik türlerini seçebilirsiniz.

7. Hedef kitlenizi belirleyin

GDN kampanyalarda detaylı hedeflemelerde bulunarak size en uygun hedef kitleyi yapılandırabilirsiniz.

8. Otomatik hedefleme seçeneği

Bu seçenek, hedef kitlenizi genişletecektir. Google, sizin mevcut hedef kitlenize bakarak size uygun olabilecek kullanıcılara mevcut hedef kitlenizi baz alarak reklamlar gösterir. Ancak eşleme ve hedefleme arttıkça spesifik olarak hedef kitlenizin alaka düzeyi azalacaktır. Markanız ve ürünleriniz ile tamamen alakasız kullanıcılara reklam göstermek istemiyorsanız bu seçeneği tercih etmeyin.

9. Reklamlarınızı Yükleyin

Oluşturmuş olduğunuz reklam grubunun TBM’sini belirledikten sonra reklamlarınızı artık yükleyebilirsiniz. Reklamı yükledikten sonra kampanyanızı kaydedin. Eğer herhangi bir sorun yoksa reklamınız yayına alınacaktır.

Sonuç

Görüntülü reklamcılık erişimi sonsuz olan bir reklam modeli. Bu model ile reklamınızı binlerce kişiye gösterebilirsiniz. Eğer ilk defa bir reklam kampanyası başlatacaksanız size önerimiz, buna yeniden pazarlama kampanyası ile başlamanız olacaktır. Böylece en az riskle kampanya yürütme sürecine aşina olursunuz.

GDN reklam modeli hata kaldırmayan hassas bir modeldir. Bu nedenle ince ayarlamalarda hassas olmalı, kampanyalarınızı yürütürken dikkatli davranmalısınız. Bir dijital pazarlama danışmanlığı ile çalışarak bu sorumluluğu omuzlarınızdan atabilir ve hataya pay bırakmadan kampanyalarınızın yürütülme sürecini gözlemleyebilirsiniz.


Enes Taşcı Hakkında

Dijital Pazarlama Uzmanı - Rayorca Dijital Pazarlama Ajansı Kurucusu. Google Ads Alışveriş, Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Mobil Uygulama ve Semrush sertifikalarına sahip.

Call Now ButtonHemen Arayın